De twee grootste bierbrouwers van de wereld gaan samen om nog reusachtiger te worden. De man die achter deze deal steekt, is de Braziliaan Carlos Brito, topman van Anheuser-Busch InBev. Een genadeloze manager zonder hobby’s maar ook iemand die in jeans rondloopt en gewoon lijnvluchten boekt.

Vergis je niet, Brito is een manager die graag druk op de ketel mag houden. Onder zijn leiding nam InBev de Amerikaanse legende Anheuser-Busch over. 1.400 mensen in de VS, 6 procent van de loonlijst, werden ontslagen. Tegen studenten van een topuniversiteit vertelde hij: “Het management verliet ons de dag na de overname.  Dat was geweldig, want opvolgers hadden meteen het gevoel: nu is dit bedrijf van ons.”

Brito (55) is gestaag opgeklommen in de fusiereus die zijn bedrijf nu al is. Hij begon ooit – na periodes bij Shell en DaimlerBenz – bij de Braziliaanse drankjesfabrikant Brahma. In 1999 fuseerde die fabrikant met de grootste concurrent in eigen land om Ambev te vormen. Niet veel later kocht het Belgische Interbrew Ambev op en ontstond InBev.

Het huidige AB InBev is nog steeds in Leuven gevestigd, waar Interbrew ooit grooit werd. AB InBev produceert ondermeer Leffe, Hertog Jan, Dommelsch, Corona, Budweiser, Stella Artois en Jupiler. Brito heeft ervoor gezorgd dat een speler op de Braziliaanse markt een wereldomvattend keizerrijk is geworden.

Nulbudget

“In elk bedrijf heb je 20 procent leiders, 70 procent volgers en 10 procent duimendraaiers. Die 10 procent, daar moet je natuurlijk vanaf komen”, zei Brito eerder dit jaar tegen de Financial Times.

AB Inbev was al met afstand de grootste brouwer ter wereld. Brito bracht het bedrijf behalve groei ook klinkende cijfers. Aandelen van AB Inbev zijn veel harder gestegen dan die van SABMiller of de gehele drank- en voedselindustrie, becijfert persbureau Bloomberg. Maar recent is de trend bij InBev juist negatief.

SABMiller, van oorsprong Zuid-Afrikaans, is de oplossing. De tentakels van AB InBev strekten nog niet tot in Afrika, waar de komende jaren tientallen miljoenen mensen oud genoeg worden om een biertje achterover te slaan.

Brito zal ook daar zijn strakke hand doen voelen. Bij AB InBev past hij onder andere het 'nulbudget' toe, waarbij de begroting voor elke afdeling ieder jaar weer vanaf het begin moet worden opgebouwd. Medewerkers worden aangespoord om zich te gedragen als ondernemer en niet als cv-bouwers. Managers - inclusief Brito - vliegen economy class op de korte afstanden en alleen business als ze langer onderweg zijn, net als lager geplaatst personeel.

Ambities, maar geen hobby's

Weinigen zijn ervan overtuigd dat Brito's ambities ophouden bij SABMiller. Als volgende overnamekandidaten worden destillaatgigant Diageo (maker van Johnny Walker en Baileys) en zelfs Coca-Cola genoemd.

De overnames helpen niet alleen het bedrijf, maar ook Brito zelf. Hij verdiende vorig jaar volgens de FT 2,2 miljoen euro. Maar voor de succesvolle fusie van Anheuser-Busch en Inbev ontving hij een aandelenoptiebonus van ruim 250 miljoen euro. Aardig voldoende voor een man zonder hobby's.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl